Sotaweg 22
2371 GD Roelofarendsveen

Telefoon: (071) 332 61 64
E-mail: communicatie@naktuinbouw.nl 
Site: www.naktuinbouw.nl 

‘Wij bewaken de kwaliteit van de hele tuinbouwsector’

Met de proefvelden, kassen en bedrijfsgebouwen neemt Naktuinbouw een opvallende plek in aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Naktuinbouw bewaakt en bevordert de kwaliteit van bloemen, bomen en groenten. De ruim 300 medewerkers zorgen er samen voor dat tuinbouwondernemers wereldwijd goede, gezonde en betrouwbare zaden, stekken en jonge planten (teeltmateriaal) kunnen gebruiken.

De keurmeesters zorgen landelijk voor inspecties en controles op ruim 3.000 bedrijven en zij geven certificaten af. De laboratoriummedewerkers toetsen plantmateriaal op gezondheid en kwaliteit. Ook onderzoekt Naktuinbouw of veredelde tuinbouwrassen echt anders zijn dan al bestaande rassen. Zo kan een veredelaar in de Europese Unie het kwekersrecht krijgen voor zijn nieuwe ras.

Kies je beroep en ga d’r voor!

De medewerkers van Naktuinbouw zijn de ‘Sherlock Holmes’ in de tuinbouw. Zij hebben van controleren, toetsen en onderzoeken hun beroep gemaakt. Zij gaan iedere dag weer op zoek naar ziekten en plagen in het veld of in het laboratorium. En dat allemaal zodat de sector over goed, gezond en betrouwbaar uitgangsmateriaal kan beschikken. Ook zoeken we de verschillen tussen nieuw veredelde en bestaande rassen, zodat bedrijven nieuwe rassen op de markt kunnen brengen. Ben jij een speurneus en vind jij kwaliteit belangrijk? Dan zien we je graag 12 november!

Keurmeester

Als keurmeester controleer je periodiek bij bedrijven de zaden, stekken en jonge planten op identiteit, kwaliteit en gezondheid. Ook let je als keurmeester op herkomst, traceerbaarheid en op het juiste gebruik van keuringsdocumenten en plantenpaspoorten. Pas als het materiaal voldoet aan de eisen mag het worden verhandeld.

Rassenonderzoeker

Naktuinbouw mag als enigste organisatie in Nederland rassen van groente-, sier- en landbouwgewassen onderzoeken voor het verkrijgen van kwekersrecht (merkenrecht voor plantenrassen) en toelating tot het handelsverkeer. Als rassenonderzoeker zoek je dus de verschillen tussen nieuwe en bestaande rassen. Is het ras echt anders dan al bestaande rassen?

Laborant

Toetsen geven inzicht in de identiteit, kwaliteit en gezondheid van zaden, stekken en jonge planten. Als laborant onderzoek je teeltmateriaal op schadelijke virussen, bacteriën, schimmels of andere organismen die ze met zich mee kunnen dragen. Ook gebruik je DNA-technieken om de identiteit en herkomst van plantenrassen vast te stellen.

Activiteiten

Maak kennis met onze keurmeesters, laboranten en rassenonderzoekers in het Variety Center. Bezoek onze informatiemarkt en kom erachter hoe leuk het is om een speurneus te zijn!

Middagprogramma

Maak kennis met onze keurmeesters, laboranten en rassenonderzoekers in het Variety Center. Bezoek onze informatiemarkt en kom erachter hoe leuk het is om een speurneus te zijn!

Meer informatie

Wil je meer weten over de Open Bedrijvendag bij Naktuinbouw? Bel ons op 071-332 61 64 of mail naar communicatie@naktuinbouw.nl.

Postbus 158 | 2370 AD Roelofarendsveen
E-mail: secretariaat@ova-kaagenbraassem.nl