Sotaweg 22
2371 GD Roelofarendsveen

Telefoon: (071) 332 62 62
E-mail: info@naktuinbouw.nl 
Site: www.naktuinbouw.nl 

Naktuinbouw bewaakt de kwaliteit van allerlei bloemen, bomen en groenten. Wij zorgen ervoor dat tuinbouwondernemers over de hele wereld goede en gezonde zaden, stekken en jonge planten kunnen gebruiken. Onze medewerkers (dat zijn er bijna 400) zijn speurneuzen in de tuinbouw. Ze zoeken verschillen tussen nieuwe en bestaande rassen. Ze zoeken naar ziekten en plagen in het veld of in een kas. En in het laboratorium zoeken ze naar bacteriën en schimmels. En dat allemaal zodat de tuinbouwsector dus die gezonde en betrouwbare planten en zaden kan gebruiken.

Kies je beroep en ga d’r voor!

Keurmeester

Als keurmeester zorg je voor inspecties en controles op Nederlandse bedrijven. Je kijkt of de gewassen gezond zijn, of het ras klopt en of het bedrijf zich aan de regels houdt. Bijvoorbeeld regels voor een plantenpaspoort, zodat we altijd weten waar de planten vandaan komen. Als alles klopt, geef je een certificaat af.

Rassenonderzoeker

Als rassenonderzoeker kijk je als een speurneus of nieuwe land- en tuinbouwrassen, maar ook bolgewassen, echt anders zijn dan al bestaande rassen. Een veredelaar die er jaren over heeft gedaan om een nieuw ras te ontwikkelen, kan dan kwekersrecht krijgen op zijn ras.

Laborant

Als laborant voer je toetsen uit op plantmateriaal om te kijken of het gezond is. Dat doe je met verschillende machines en robots of door een microscoop. De toetsen die gebruikt worden moeten goed zijn. En als er weer een nieuwe ziekte is, dan bedenk je daarvoor een nieuwe toets.

Activiteiten

Maak kennis met onze rassenonderzoekers, keurmeesters en laboranten in de kassen van het Variety Center aan de Sotaweg. Zoek naar ziekten en plagen en kijk door een microscoop. Kom erachter hoe leuk het is om een speurneus te zijn! Wil je meer weten over de Open Bedrijvendag bij Naktuinbouw? Bel ons op (071) 332 6262 of mail naar communicatie@naktuinbouw.nl.

Postbus 158 | 2370 AD Roelofarendsveen
E-mail: secretariaat@ovkb.org